DGS Kursları

Şimdi Kayıt Ol

Dikey Geçiş Sınavı Hakkında

DGS: Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

DGS, meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan öğrencilerin dört yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili olan sınavdır.

Kimler Başvurabilir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylarda, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olma şartı aranır. O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.
Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorundadırlar.
Dört yıllık üniversite okuyan (Açıköğretim dahil) ve 2. yılını tamamlayarak 2 yıllık diploma alanlar DGS’ye başvuramazlar.

Açıköğretim’de Lisans Tamamlamak İçin DGS Şart Mı?

2016’da değişen yönetmeliğe göre; Anadolu Üniversitesi’nin Açıköğretim Sistemi ile eğitim-öğretim yapılan lisans programlarına kayıt olabilmek için Açıköğretim ön lisans programlarından mezun ya da son sınıfta olan öğrenciler de DGS'ye girmek zorundadır.

Sınav İçeriği

Sınav süresi 135 dakika olup, 50 sayısal ve 50 sözel bölümden oluşan 100 soruluk bir yetenek testi uygulanır. İçeriği açısından bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan DGS’nin bu yönüyle ALES ile benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

Sınav Tarihi ve Başvurular

ÖSYM’nin güncel sınav takvimine göre bu yıl DGS, 16 Temmuz 2023 tarihinde uygulanacaktır.

2023-DGS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri

Ön Lisans Başarı Puanı

Adayların ön lisans öğrenimindeki akademik ortalaması dikkate alınarak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanır ve sınav puanlarına dahil edilir. Yani DGS puanları hesaplanırken adayların sayısal ve sözel standart puanları ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılır. DGS üniversite kontenjanları YÖK tarafından belirlenir. Kontenjanlar her üniversiteye her bölüme göre değişiklik gösterebilir. Kontenjanlarla ilgili bilgi her yıl DGS kılavuzunda yayınlanır.

Tercih İşlemleri

Adayın alanı dışında tercih hakkı bulunmayıp, tercihlerini mezun olduğu bölüme göre yani kendi alanını tamamlayan YÖK’ün belirlediği alanlara/bölümlere tercih yapabilir. Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri her yıl yayımlanan DGS tercih kılavuzunda yer almaktadır. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun olacaktır. Bir aday koşulları karşılamak şartıyla, yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından en fazla 30 tercih yapabilir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

Yerleştirme İşlemleri

Adayları yerleştirme işlemleri bilgisayar ortamında, DGS puanları ve tercihleriyle yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak yapılır. Adayların aynı programı tercih etmiş ve puanlarının da eşit olması durumunda  standart puanı yüksek olana, eşitliğin devam etmesi durumunda da ÖBP'si yüksek olana öncelik verilir.